25 czerwca

Zapiekane płatki owsiane z truskawkami

Płatki owsiane dla dzieci to szybka, smaczna i pożywna propozycja. Zawierają dużo błonnika, tłuszczu, witamin i minerałów. Idealne i śniadanie, i na przekąskę. Zapiekane płatki owsiane dają nam wiele możliwości i różnorodności, możemy użyć do ich przygotowania mleka krowiego lub roślinnego, a także innych ulubionych owoców. Z podanego przepisu wyjdą nam 4 małe porcje wielkości tarteletki. 


Składniki: 
1 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego
1 łyżka brązowego cukru
jajko
1 opakowanie cukru migdałowego
200 gram truskawek
listki mięty


Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut aż płatki wchłoną mleko. Dodajemy jajko, cukier i cukier migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dno naczynia wykładamy częścią truskawek, na to nakładamy płatki owsiane. Wierzch owsianki dekorujemy pozostałymi truskawkami. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. 


Inspiracja zaczerpnięta z bloga Buszuj w kuchni.

17 komentarzy:

  1. O jeju <3 Już kochamy ten smak :D Zjadłybyśmy wszystkie porcje na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za niespodzianka pod zdjęciami! Bardzo mi miło! Deser wygląda przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszny deser!
    U mnie w tym roku truskawki przeleciały bokiem i na blogu nic nowego nie wpadło. No ale przeprowadzki rządzą się swoimi prawami ;)))
    Buziaki, kochana!

    OdpowiedzUsuń
  4. :) super może jeszcze zdążę zrobić przed zakończeniem sezonu truskawkowego :) Dzięki za inspirację !

    OdpowiedzUsuń
  5. O widzisz...potrzebowałam czegoś takiego, na takie coś smaka miałam a tu proszę gotowe pod sam nos!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieknie to wyglada :) masz talent kuchenno-artystyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką zapiekankę to ja poproszę!
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja się wpraszam na takie danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to cudnie wygląda, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować takiej zapiekanej owsianki, bo wygląda kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny śniadaniowy deser, ze smakiem bym zajadał :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię! Chyba muszę zrobić na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj właśnie robiłam z malinami i jeżynami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ostatnio na śniadania jem tylko owsianki, Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieczona owsianka? Poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. omnomnomn! truskawki moge jesc do upadlego. zapiekane z platkami? swietny pomysl dla dzieciakow na sniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka inna pieczona owsianka. Dziś robiłam z jagodami, malinami... Inaczej, ale rownie pysznie. Twoja mocno truskawkową wersję zjadłabym z dokładką 😁

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger