11 września

Grzybowa tarta z fetą

Grzyby świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W maślanym kruchym cieście w pełni rozwiną swój aromat. Tradycyjny kruchy spód, ugotowane suszone grzyby i wierzch z dwoma rodzajami sera i śmietanki. Propozycja idealna.



Składniki na farsz:
1 opakowanie sera typu feta
300 ml śmietanki 30 %
200 gram serka twarogowego zmielonego
3 jajka
mały pęczek natki pietruszki
suszone grzyby, u mnie ilość mieszcząca się w pojemniczek 300 ml
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula

na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła 
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

na sos:
1 mały kubek jogurtu greckiego
sól, przeprz
2 łyżki chrzanu



Przygotowanie:
Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy.
Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki tj: 3/4 porcji ugotowanych grzybów, ser feta, ser twarogowy, czosnek, cebulę, śmietankę, jajka. Blendujemy. 
Do zblendowanej mamy dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pozostałe grzyby. Mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej kruchym ciastem.

Na ciasto: do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce.

 Na sos: wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, chłodzimy w lodówce.

Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt naszej formy, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie ma reguły na kształt lub wielkość formy. Pełna dowolność.
Na ciasto wylewamy naszą masę grzybową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na minimum 60 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Góra musi być dobrze przypieczona, wtedy mamy pewność że nasza tarta ładnie się upiekła w środku. Czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 15 minut w zależności od piekarnika.



1 komentarz:

  1. A najlepsze jest to, że ta wytrawna tarta wygląda jak ciasto z kawałkami czekolady xD

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger