16 października

Budyniowe ciasto bez pieczenia z ciasteczkami od Cukry Nyskie

Pyszne ciacho bez pieczenia. A nawet dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne, dzięki specjalnej recepturze przygotowania masy budyniowej. 


Powiem tak, jak na gotowca całkiem smaczne wyszło ;) Czekoladowy budyń bardzo fajnie skomponował się z cytrynowymi ciastkami fit & free oraz petit beuree.
Ciastka fit & free to nowość z serii bez dodatku cukru!



Składniki:
masa budyniowa:
1 opakowanie czekoladowego budyniu do ciast i kremów 
100 gram masła
60 gram cukru
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej


różowa polewa:
200 ml mleka
ok 150 gram pianek typu Marshmallow
1 opakowanie żelatyny na 500 ml płynu najlepiej w listkach


dodatkowo:

Przygotowanie:
Masa budyniowa: pół szklanki mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką.
Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozrobiony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając ok. 1 minutę.
 Krem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na ciastka.

Różowa polewa: W gotującym się mleku rozpuszczamy pianki, a następnie do gorącego płynu dodajemy żelatynę. 
Jeśli używamy granulowanej wsypujemy bezpośrednio do płynu i mieszamy długo do rozpuszczenia. 
Jeśli jednak użyjemy w listkach, najpierw musimy przez 7 minut moczyć listki w zimnej wodzie, następie dodajemy do gorącego płynu i mieszamy tylko chwilę, ponieważ ta żelatyna szybko się rozpuszcza.

Składamy ciasto: dwie dolne warstwy układamy z herbatników Petit Beurre, naprzemiennie smarując masą budyniową. Na wierzch układamy ciasteczka cytrynowe fit &free i całość polewamy tężejącą polewą różową. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do całkowitego stężenia kremu i polewy. 




1 komentarz:

  1. Bardzo lubimy takie szybkie ciacha bez pieczenia z ulubionymi ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger