Pyszne ciacho bez pieczenia. A nawet dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne, dzięki specjalnej recepturze przygotowania masy budyniowej.
Powiem tak, jak na gotowca całkiem smaczne wyszło ;) Czekoladowy budyń bardzo fajnie skomponował się z cytrynowymi ciastkami fit & free oraz petit beuree.
Ciastka fit & free to nowość z serii bez dodatku cukru!
masa budyniowa:
1 opakowanie czekoladowego budyniu do ciast i kremów
100 gram masła
60 gram cukru
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
różowa polewa:
200 ml mleka
ok 150 gram pianek typu Marshmallow
1 opakowanie żelatyny na 500 ml płynu najlepiej w listkach
dodatkowo:
Przygotowanie:
Masa budyniowa: pół szklanki mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką.
Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozrobiony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając ok. 1 minutę.
Krem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na ciastka.
Różowa polewa: W gotującym się mleku rozpuszczamy pianki, a następnie do gorącego płynu dodajemy żelatynę.
Jeśli używamy granulowanej wsypujemy bezpośrednio do płynu i mieszamy długo do rozpuszczenia.
Jeśli jednak użyjemy w listkach, najpierw musimy przez 7 minut moczyć listki w zimnej wodzie, następie dodajemy do gorącego płynu i mieszamy tylko chwilę, ponieważ ta żelatyna szybko się rozpuszcza.
Składamy ciasto: dwie dolne warstwy układamy z herbatników Petit Beurre, naprzemiennie smarując masą budyniową. Na wierzch układamy ciasteczka cytrynowe fit &free i całość polewamy tężejącą polewą różową. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do całkowitego stężenia kremu i polewy.
Bardzo lubimy takie szybkie ciacha bez pieczenia z ulubionymi ciasteczkami :)
OdpowiedzUsuń