25 października

Cannelloni faszerowane łososiem, przekąska na zimno

Od połowy lat .90, 25 października świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu, 
więc dzisiaj wielkie święto. Z tej okazji zapraszam na jedną z wielu propozycji jakie pojawiły się w naszym jesiennym numerze magazynu Aromat. 
Zdradzę Wam też pewną ciekawostkę...
To, że makarony uwielbiane są prawie na całym świecie to wiadomo. To, że najwięcej zjada się ich we Włoszech to też wiadomo, ale czy wiadomo Wam, że na jednego Włocha przypada ponad 28 kg rocznie. W Polsce zjadamy 5 kg rocznie, to naprawdę nie wiele. A jeszcze mniej zjada się go w Chinach 0,8 kg. A to właśnie z Chin do Europy przywędrowała ta potrawa, mowa oczywiście o spaghetti.


Składniki:
10 szt (rurek) makaronu cannelloni
200 gram wędzonego łososia
mały pęczek koperku
4 łyżki ciecierzycy z puszki
1 opakowanie serka wiejskiego
8 szt suszonych pomidorów
1 łyżka musztardy miodowej



Przygotowanie:
Makaron cannelloni gotujemy kilka minut (al dente), następnie przekładamy do zimnej wody. 
Aby uniknąć pęknięć trzymamy makaron w zimnej wodzie.
Składniki farszu tj.łosoś, suszone pomidory siekamy w drobną kostkę, mieszamy z serkiem, musztardą, ciecierzycą i koperkiem. 
Faszerujemy makaron. Świetnie smakuje schłodzone przed podaniem.




1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłyśmy taki przekąsek :) Jesteśmy ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger