Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto czekoladowe, które podaje się z różnymi dodatkami, np. malinami czy wiśniami. U mnie znajdziecie przepis na ciasto z brzoskwiniami.
A smak ciasta wzbogaciłam dodatkiem cukinii. Tym sposobem powstało wilgotne ciasto czekoladowe w rozmiarze XXL;)
A smak ciasta wzbogaciłam dodatkiem cukinii. Tym sposobem powstało wilgotne ciasto czekoladowe w rozmiarze XXL;)
115 g masła
250 g cukru
pół szklanki oleju
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu greckiego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach około 400 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki jak do większości ciast powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, przesiewamy i łączymy razem z solą, kakao, proszkiem do pieczenia.
Masło i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając do całkowitego połączenia się składników.
Stopniowo dodajemy olej, nadal ciągle ucierając. Dodajemy teraz suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem greckim mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.
Następnie dodajemy startą cukinię, delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównujemy i układamy połówki brzoskwiń.
Pieczemy w temperaturze 160 º C przez około 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
ale pysznie wygląda to ciasto!!
OdpowiedzUsuńJakie wilgotne, a nie ma w nim czekolady tylko samo kakao- super! :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPewnie śliwki zamiast brzoskwiń sprawdziłby się tutaj równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńPewnie że tqk
Usuńa z nektarynkami można takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńNo pewnie 😀
Usuń