11 października

Czekoladowe ciasto z cukinii z brzoskwiniami

Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto czekoladowe, które podaje się z różnymi dodatkami, np. malinami czy wiśniami. U mnie znajdziecie przepis na ciasto z brzoskwiniami. 
A smak ciasta wzbogaciłam dodatkiem cukinii. Tym sposobem powstało wilgotne ciasto czekoladowe w rozmiarze XXL;) 

Składniki na blachę 35 x 35 lub 25 x 35:
115 g masła 
250 g cukru 
pół szklanki oleju
 szczypta soli 
2 duże jajka 
pół szklanki jogurtu greckiego 
300 g mąki pszennej 
60 g kakao 
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach około 400 g 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
brzoskwinie 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki jak do większości ciast powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną, przesiewamy i łączymy razem z solą, kakao, proszkiem do pieczenia. 
Masło i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 
Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając do całkowitego połączenia się składników. 
Stopniowo dodajemy olej, nadal ciągle ucierając. Dodajemy teraz suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem greckim mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.
Następnie dodajemy startą cukinię, delikatnie mieszamy. 
Przekładamy ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, 
wyrównujemy i układamy połówki brzoskwiń.
Pieczemy w temperaturze 160 º C przez około 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.


3 komentarze:

  1. ale pysznie wygląda to ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wilgotne, a nie ma w nim czekolady tylko samo kakao- super! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger