16 października

Ciasto marchewkowe wg Ani Starmach

Ciasto marchewkowe, tak jak jogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony dodatkowych składników, kremów czy mas. Prawda jest też taka, że od kiedy mam dzieci ciasta z masami są u nas rzadkością;) Przepis pochodzi ze strony cudownej Ani Starmach, zmodyfikowany o kilka składników, ale jest tak pyszny że nie trzeba nic więcej zmieniać ;)


Składniki:
250 g mąki
300 g tartej marchwi
350 g brązowego cukru
300 ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 obrane jabłko starte na tarce
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli



Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.
W drugiej misce mieszamy olej, brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka. 
Mieszamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.
Jabłko i marchew obieramy i dodajemy do miski z mokrymi składnikami, mieszamy.
A teraz mieszamy zawartości obu misek.
Tortownicę 23 cm smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.


2 komentarze:

  1. My właśnie robiłyśmy marchewkowe z dużą ilością orzechów :) Uwielbiamy to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, świetny przepis!
    I tak, jak lubię - mało zachodu i ciacho gotowe...
    xxx

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger