10 Października swoje święto obchodzi owsianka. Pomysł ten powstał blisko 10 lat temu dzięki szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals, która pomaga najbiedniejszych dzieciom i sierotom. Święto to zostało ustanowione na rzecz głodujących dzieci.
W tym czasie w wielu krajach organizowane są festyny podczas których przyrządzane są różne warianty smakowe i to nie tylko słodkich owsianek.
A czy wiecie, że aby wzmocnić poranny posiłek w witaminy i składniki odżywcze, wystarczy
do owsianki dodać ziarna sezamu! Właśnie się dowiedziałam, że 100 gram ziaren sezamu zawiera 10 razy więcej wapnia niż mleko i jest od niego znacznie bogatsze w żelazo.
Tak więc, naszą klasyczną owsiankę można przygotować na wodzie, dodać ziarna sezamu plus orzechy, owoce suszone, lekko posłodzić miodem i mamy bardzo pożywny i bogaty w wapń posiłek.
4 łyżki płatków owsianych
woda
cynamon
1/2 jabłka
garść rodzynek
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, lekko nad powierzchnię płatków.
Zostawiamy do napęcznienia i wystygnięcia.
Następnie dodajemy ulubione składniki. W mojej dzisiejszej owsiance znalazł się czarny sezam, orzeszki, cynamon, miód, jabłko i rodzynki.
Smacznego!
I’m impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you will have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the issue is something that not sufficient persons are speaking intelligently about. I'm very comfortable that I stumbled throughout this in my search for one thing regarding this. online casino games
OdpowiedzUsuńThis website is really a stroll-by means of for all the info you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively uncover it. online casino bonus
OdpowiedzUsuń