31 stycznia

Kremowa potrawka z kurczaka z pieczarkami, groszkiem zielonym

Kremowa potrawka z kurczaka z pieczarkami, groszkiem zielonym
Dzień dobry, gdybyście poszukiwali przepisu albo chociaż inspiracji na dzisiejszy obiad mam właśnie taką. Klasyka nad klasyką pierś z kurczaka w akompaniamencie pieczarek, zielonego groszku i śmietankowego serka z łososiem. Najlepsze jest to w tym przepisie, że po pierwsze obiad jest błyskawiczny a po drugie możemy wykorzystać pierś z kurczaka na którym gotowaliśmy rosół lub inną zupę wczoraj.Prawda, że szybki obiad?


25 stycznia

Pomarańczowy dżem z dyni

Pomarańczowy dżem z dyni
Dżem z dyni to absolutny jesienny must-have. 
Wystarczy dowolna odmiana warzywa, cukier i przyprawy. Zamiast pomarańczy możesz użyć cytryny, dodatkowo można dodać imbiru, anyżu, cynamonu. Tak naprawdę co dusza zapragnie.
Sprawdź, jak zrobić najlepszą konfiturę!

18 stycznia

Placuszki z jagodami i syropem klonowym

Placuszki z jagodami i syropem klonowym
Banalnie proste i nie wiarygodnie szybkie placuszki. My takie przepisy lubię najbardziej, 
ledwo zdążę pomyśleć na co mam ochotę a już zajadam się nimi z kubkiem gorącej kawy/ herbaty czy kakao.  Dodatki do placuszków mogą być takie jakie sobie zażyczycie, moja wersja jest z jagodami w środku, jagodami na zewnątrz i syropem klonowym.

15 stycznia

Oponki serowe II

Oponki serowe II
Karnawał tradycyjnie rozpoczyna się po Nowym Roku od Święta Trzech Króli i kończy się środą popielcową. W tym roku czasu na różnego rodzaju zabawy a tym samym kulinarne wariacje będzie sporo, gdyż karnawał potrwa równe dwa miesiące. Środę popielcową bezpośrednio poprzedza tzw. śledzik, a także tłusty czwartek.Już teraz na blogu pojawiają się nowości pączkowe, a tuż przez tłustym czwartkiem zbiorę wszystkie propozycje w 1 całość. Chcecie?

14 stycznia

Pączusie na serku homogenizowanym

Pączusie na serku homogenizowanym
Domowe małe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania. Tak to możliwe. Przy użyciu kilku składników, możemy się delektować małymi smakołykami. Te mini, pulchne kuleczki znikają z talerza raz, dwa. Na to z pewnością musicie się przygotować. 


13 stycznia

Rafaello kokosowo karmelowe na herbatnikach

Rafaello kokosowo karmelowe na herbatnikach
Trzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego?
A do tego ciasto powstało przez całkowity "przypadek" z godnie z ideą #zerowaste 
Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł budyniu i ciasta. Rewelacja!
Gdybyście jednak wykorzystali do tego przepisu wiórki kokosowe prosto z opakowania, nie trzeba ich gotować, wystarczy tylko wymieszać z masą na sam koniec. Proces gotowania miał spowodować wygotowane z nich alkoholu.

09 stycznia

Zakręcony makowiec

Zakręcony makowiec
Makowce to wypieki jedne z niewielu, które kojarzą się głównie z Bożym Narodzeniem ale w naszym domu jadamy je kilka razy w roku. Jakiś czas temu na blogu Sylwii "Obiad dla taty" znalazłam przepis na idealne ciasto drożdżowe. Od tamtego czasu jedliśmy je milion razy na milion sposobów, zmieniamy aby masy makowe i bakalie ;) 
Ten zakręcony makowiec, jest naprawdę strzałem w dziesiątkę ;) 


07 stycznia

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym
Szpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub 
w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już babkę szpinakową, placuszki, naleśniki a na słono dotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik)
Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą.

06 stycznia

Banoffee na herbatnikach

Banoffee na herbatnikach
Banoffee jadłam po raz pierwszy jakiś czas temu w pracy, koleżanka uraczyła nas takim smakołykiem pewnego niedzielnego popołudnia.

I chociaż dawno już słyszałam o istnieniu tego ciasta, nie miałam okazji go zrobić. 
Podobnie jak kopiec kreta. Pomimo bardzo dużej dawki słodkości, jaką banoffee zapewnia już po jednym kawałku, bardzo mi posmakował. Zrobiłam więc swoją wersję. Szybką, prostą, 
bez pieczenia i gotowania.

05 stycznia

Pasztet z kurczaka gotowany w szynkowarze

Pasztet z kurczaka gotowany w szynkowarze
Pracy przy produkcji tego pasztetu jest znacznie więc niż przy klasycznym gotowanym, 
ale musicie mi uwierzyć na słowo, warto! Dzięki temu, że parzymy mięso w szynkowarze nic nie wygotowuje nam się w wodzie, wszystkie smaki i aromaty zostają w mięsie. 



04 stycznia

Lekki deser a'la tiramisu

Lekki deser a'la tiramisu
Ten deser powstał spontanicznie, a jest jednym z najlepszych fit deserów, 
sprawdzi się idealnie jako zamiennik tradycyjnych słodkości.
Zapewniam, że jeśli spróbujecie takiej fit wersji, już nie będziecie tęsknić za oryginałem. 
A przynajmniej nie tak często jak dotychczas. 
 Aż sama nie wierzę, że tak zwykły deser może być tak pyszny i zdrowy zarazem :)


03 stycznia

Roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami

Roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe to alternatywa dla zwykłego kotleta. Idealne na niedzielny obiad czy imprezowy stół. 
Jeśli potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np. z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger