Dzień dobry, gdybyście poszukiwali przepisu albo chociaż inspiracji na dzisiejszy obiad mam właśnie taką. Klasyka nad klasyką pierś z kurczaka w akompaniamencie pieczarek, zielonego groszku i śmietankowego serka z łososiem. Najlepsze jest to w tym przepisie, że po pierwsze obiad jest błyskawiczny a po drugie możemy wykorzystać pierś z kurczaka na którym gotowaliśmy rosół lub inną zupę wczoraj.Prawda, że szybki obiad?
25 stycznia
18 stycznia
Placuszki z jagodami i syropem klonowym
Banalnie proste i nie wiarygodnie szybkie placuszki. My takie przepisy lubię najbardziej,
ledwo zdążę pomyśleć na co mam ochotę a już zajadam się nimi z kubkiem gorącej kawy/ herbaty czy kakao. Dodatki do placuszków mogą być takie jakie sobie zażyczycie, moja wersja jest z jagodami w środku, jagodami na zewnątrz i syropem klonowym.
15 stycznia
Oponki serowe II
Karnawał tradycyjnie rozpoczyna się po Nowym Roku od Święta Trzech Króli i kończy się środą popielcową. W tym roku czasu na różnego rodzaju zabawy a tym samym kulinarne wariacje będzie sporo, gdyż karnawał potrwa równe dwa miesiące. Środę popielcową bezpośrednio poprzedza tzw. śledzik, a także tłusty czwartek.Już teraz na blogu pojawiają się nowości pączkowe, a tuż przez tłustym czwartkiem zbiorę wszystkie propozycje w 1 całość. Chcecie?
14 stycznia
13 stycznia
Rafaello kokosowo karmelowe na herbatnikach
Trzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego?
A do tego ciasto powstało przez całkowity "przypadek" z godnie z ideą #zerowaste
Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł budyniu i ciasta. Rewelacja!
Gdybyście jednak wykorzystali do tego przepisu wiórki kokosowe prosto z opakowania, nie trzeba ich gotować, wystarczy tylko wymieszać z masą na sam koniec. Proces gotowania miał spowodować wygotowane z nich alkoholu.
09 stycznia
Zakręcony makowiec
Makowce to wypieki jedne z niewielu, które kojarzą się głównie z Bożym Narodzeniem ale w naszym domu jadamy je kilka razy w roku. Jakiś czas temu na blogu Sylwii "Obiad dla taty" znalazłam przepis na idealne ciasto drożdżowe. Od tamtego czasu jedliśmy je milion razy na milion sposobów, zmieniamy aby masy makowe i bakalie ;)
Ten zakręcony makowiec, jest naprawdę strzałem w dziesiątkę ;)
07 stycznia
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym
Szpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub
w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już babkę szpinakową, placuszki, naleśniki a na słono dotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik)
Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą.
06 stycznia
Banoffee na herbatnikach
Banoffee jadłam po raz pierwszy jakiś czas temu w pracy, koleżanka uraczyła nas takim smakołykiem pewnego niedzielnego popołudnia.
I chociaż dawno już słyszałam o istnieniu tego ciasta, nie miałam okazji go zrobić.
Podobnie jak kopiec kreta. Pomimo bardzo dużej dawki słodkości, jaką banoffee zapewnia już po jednym kawałku, bardzo mi posmakował. Zrobiłam więc swoją wersję. Szybką, prostą,
bez pieczenia i gotowania.
05 stycznia
04 stycznia
Lekki deser a'la tiramisu
Ten deser powstał spontanicznie, a jest jednym z najlepszych fit deserów,
sprawdzi się idealnie jako zamiennik tradycyjnych słodkości.
Zapewniam, że jeśli spróbujecie takiej fit wersji, już nie będziecie tęsknić za oryginałem.
A przynajmniej nie tak często jak dotychczas.
A przynajmniej nie tak często jak dotychczas.
Aż sama nie wierzę, że tak zwykły deser może być tak pyszny i zdrowy zarazem :)
03 stycznia
Roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe to alternatywa dla zwykłego kotleta. Idealne na niedzielny obiad czy imprezowy stół.
Jeśli potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np. z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami.