14 grudnia

Karp smażony z sosem grzybowym

Do świąt pozostało ledwo 10 dni, w tym roku wyjątkowo wszytko robimy na ostatnią chwilę.
Dopiero zasiadamy do pieczenia pierniczków a przecież jeszcze nie upiekliśmy piernika staropolskiego, jeszcze przed nami bigos, pierogi, uszka i wiele innych smakołyków. 
Choinka też na bazarze jeszcze stoi, czeka i czeka specjalnie na nas ;)
za to będzie to bardzo piękne 10 dni taki magiczny przedświąteczny czas w pigułce.

I tym magicznym akcentem zapraszam was po przepis na ekspresowo szybkiego karpia w tradycyjnej odsłonie;) 

Składniki:
na karpia:
1 karp o masie ok. 1,5-2 kg 
3-4 łyżki mąki 
olej do smażenia 
cytryna 
sól, pieprz 



sos grzybowy: 
400 gram mrożonych podgrzybków Leśne Skarby 
1/2 litra wywaru jarzynowego 
2-3 kapelusze suszonych podgrzybków 
1 duża cebula 
kilka gałązek świeżego tymianku 
ząbek czosnku 
masło 
olej 
1 czubata łyżka gęstej śmietany 
sól, pieprz 




Przygotowanie: 
Karp: Zabitą rybę dokładnie oczyszczamy. Robimy to nacinając brzuch ryby od ogona, wzdłuż, końcem noża. Nie wkładamy ostrza zbyt głęboko żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Gdyby jednak tak się przydarzyło i jego treść wylała się należy szybko i dokładnie wypłukać rybę pod bieżącą wodą bo inaczej jej mięso może być gorzkie. Po rozcięciu ręką wyjmujemy wnętrzności. Odcinamy całą głowę. Wszystko dokładnie myjemy. 
Następnie kroimy w dzwonka, oprószamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną. 
Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy rybę z tłuszczu. 


Sos grzybowy: Grzyby oczyszczamy. Kapelusze i nóżki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebule i smażymy aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. 

Wrzucamy pokrojone grzyby i smażymy ok. 5 minut. Następnie podlewamy bulionem, zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem do miękkości kilka minut. 
Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger