01 grudnia

Wieniec makowy

Boże Narodzenie tuż-tuż. A święta to wyjątkowy czas spędzony z bliskimi przy wspólnym stole zastawionym pysznymi i aromatycznymi ciastami, za których smakiem tęsknimy przez cały rok. A jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto? Takie, bez którego święta  nie mogą się odbyć?

Składniki:
120 ml letniego mleka
40 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500 gram mąki
100 gram masła
2 całe jajka 
1 żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu
60 gram cukru
szczypta soli


masa makowa:
500 g niebieskiego maku
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
4 łyżki miodu
100 g cukru
łyżka masła


dodatkowo:
dużo cukru pudru
sol z cytryny
bakalie





Przygotowanie:
Mak: Jeśli zakupimy mak mielony wystarczy, że zalejemy go wrzątkiem i odstawimy do przestudzenia. 
Po tym czasie na misce kładziemy gazę lub tetrę i przelewamy całą masę na środek, dobrze zawijamy i porządnie odciskamy masę nad zlewem.
Jeśli mamy mak w całości, wówczas postępujemy , natomiast po odciśnięciu należy mak raz lub dwa razy zmielić w maszynce.
Do gotowego maku dodajemy pozostałe składniki. Posiekane orzechy, miód i cukier, masło,  rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny. 
Wszystko dokładnie mieszamy.


Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy jak na klasyczną roladę.
Następnie układamy zwiniętą roladę w koło, łącząc dwa brzegi razem.
Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Nacinamy co 3 - 4 cm niedocinając do końca. Każdy nacięty kawałek okręcamy raz o 90 st makiem do góry.
 Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 50 minut w 180 stopniach,
 ustawiając piekarnik góra - dół.
Przestudzony wieniec lukrujemy i posypujemy bakaliami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger