Ekspresowe pierniczki dla zapominalskich na święta ;) Beż użycia jajek co jak się okazuje wcale w niczym nie przeszkadza. Ciasto ma świetną konsystencję a pierniczki są tak samo pyszne i kruchutkie ;)
100 g masła
2 czubate łyżki miodu stałego (płynnego 4 łyżki)
2 łyżki melasy
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
szczypta soli
dodatkowo:
Przygotowanie:
Składniki płynne, podgrzewamy na w rondelku szczególnie te stałe lub gęste jak miód, melasa czy masło. Studzimy. W misce mieszamy pozostałe składniki suche tj.mąka, proszek do pieczenia, kakao, sól i przyprawa do piernika.
Mieszamy składniki wszystkie razem i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka małych części, wałkujemy cienko i wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w 180 stopniach.
Z tej porcji ciasta wyjdzie nam ok 3 blach pierniczków w zależności od wielkości i grubości ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz