10 grudnia

Smażone pierożki z farszem z borowików

Śpieszę szybko do Was z przepisem na smażone pierożki z grzybowym farszem  ;)
Zimowych zapasów macie pewnie sporo, a jeśli nie to marka Leśne Skarby na w swojej ofercie i borowiki, i podgrzybki tak więc dla każdego coś się znajdzie.
Podczas  przygotowywania tych pierożków czuć najpiękniejszy zapach, unoszący się z kuchni, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała.

Składniki na ciasto: 
0,5 kg mąki pszennej 
1 jajko 
0,5 płaskiej łyżeczki soli 
1 szklanka letniej wody 



składniki na farsz: 
1 cebula 
1 łyżka bułki tartej 
sól, pieprz 
1 łyżka masła 
pęczek natki pietruszki 



dodatkowo: 
ok 500 ml oleju do smażenia pierożków 





Przygotowanie: 
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę, 
wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. 
Farsz: Grzyby gotujemy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Studzimy. 

Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Jeśli chcemy uzyskać kształt trójkąta z ciasta należy wykroić kwadraty, a następnie zlepić je. 

Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger