Świątecznymi przepisami pomęczę Was troszeczkę, ale myślę,że będzie to miłe dla oka i dla kubków smakowych. W kolejce czekają paszteciki z kapustą i grzybami, pierożki z barszczykiem, zupa cebulowa i wiele innych smakołyków ale dzisiaj przyszła pora na coś ekstra ;) konfitura z cebuli!
Słodko-kwaśna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy serów, a także świetnie pasuje na pizzę czy tartę.
4 cebule
4 łyżki cukru
4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
pół szklanki wina
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki majeranku
sól i pieprz oraz słodka papryka w proszku do posypania
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy w kostkę. Karmelizujemy cukier, dodajemy cebulę i sól. Smażymy tak długo, aż cebula puści sok. Wlewamy wino, ocet, miód i dodajemy pozostałe przyprawy. Smażymy konfiturę do miękkości cebuli. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu lub lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz