08 grudnia

Wigilijna zupa z kapustą i grzybami

Wigilijny kapuśniak jest bardzo prostą zupą, postną a zarazem nieziemsko smaczną. 
Pojawia się ona u nas rok w rok. Jeszcze nigdy nam się nie znudziła a właściwie czekamy na nią rok w rok. Woda, kapusta, suszone grzybki i trochę warzyw...jak to mówią prostota tkwi w szczególe. 

Składniki na 6 porcji:
500 g kiszonej kapusty
2 kopiaste łyżki grzybów suszonych
2 litry wywaru warzywnego lub wody
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
cebula
sól,świeżo zmielony pieprz


dodatkowo:
olej do usmażenia cebuli i ziemniaków
1 marchew
1/2 korzenia pietruszki
 średnich ziemniaków



Przygotowanie:
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku w osolonej wodzie do miękkości. 
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kapustę kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim.

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy grzyby i posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

Zimne ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przed podaniem przesmażamy na oleju na rumiano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger