Czy warto przygotowywać domowe wędliny?
W dzisiejszych czasach
coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Unikając
żywności wysokoprzetworzonej i zawierającej wiele dodatków chemicznych, zdarza
się, że wybierają samodzielne przygotowywanie posiłków oraz takich produktów
jak pieczywo, czy wędliny. Dlaczego warto zainteresować się tymi drugimi?
Samodzielne
przygotowywanie domowych wędlin jest możliwe i wcale nie takie trudne, jak
mogłoby się wydawać. Wiąże się też z wieloma korzyściami. Te można odczuć we
własnym portfelu, choć nie to jest najważniejsze. Zdecydowanie większą wartość
stanowi fakt, że dokładnie wiemy, z czego takie wędliny powstały i możemy
cieszyć się ich doskonałym smakiem.
Korzyści, które trudno przecenić
Decydując się na
domową produkcję wędlin na potrzeby własne i swoich najbliższych, możemy
otrzymać produkty smaczne i zdrowe. Ich zaletą jest to, że nie zawierają negatywnie oddziałujących na nasze zdrowie wzmacniaczy smaku i konserwantów.
Nie mają też w sobie roślinnych wypełniaczy i nie są nasączane wodą, co
sprawia, że mają właściwą konsystencję,
smak i aromat.
Największą korzyścią z robienia
domowych wędlin jest to, że doskonale wiemy, co serwujemy swoim najbliższym. Możemy
wybierać mięso najwyższej jakości i mieć pewność, że przetwory, które zjadamy,
nie zawierają w sobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą
mieć naturalny smak.
Robienie domowych wędlin nie musi być trudne
Jeśli zamierzasz zabrać
się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz,
że to
wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom
wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem
użytecznej wiedzy
i służyć pomocą w razie potrzeby. Jednak do wędlin według
najprostszych przepisów nie potrzeba dużego wsparcia. Gotowaną szynkę, czy
pieczony schab bez konieczności wędzenia zrobimy przecież z łatwością. Przygotowanie takich przetworów nie zajmuje
wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy
domowy pasztet albo mięso w słoiku.
Jeśli jednak masz do
dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone
wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek,
kiełbasa czy polędwica kuszą amatorów smacznych wędliniarskich przetworów. W
tym przypadku jednak koniecznie musisz dysponować własną wędzarnią.
Dlaczego wędzone wędliny?
Wędzenie nadaje
produktom wędliniarskim niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest też jednym z
najstarszych sposobów konserwowania mięsa. Uwędzone i podsuszone w ten sposób
wędliny znacznie dłużej zachowują swoją świeżość. Proces wędzenia pozwala też
pozbyć się z mięsa bakterii i grzybów.
Jednak aby wędliny
rzeczywiście były smaczne, musimy wiedzieć, w jakiś sposób powinno odbywać się
wędzenie. Przede wszystkim należy zbudować małą wędzarnię. Ta – w zależności od
potrzeb – może mieć bardzo prostą konstrukcję lub być nieco bardziej
skomplikowaną. Czasem wystarczy zwykła drewniana beczka postawiona na cegłach z
przygotowaną do układania mięsa siatką. Instrukcję, jak przygotować wędzarnię
krok po kroku również znajdziemy w sieci.
Co jeszcze będzie nam potrzebne?
Kiedy już przygotujemy
wędzarnię, pamiętajmy, że ważna jest sama metoda wędzenia. Można to robić na
wiele różnych sposobów. Wędzimy: na gorąco (40 – 90 stopni), ciepło (22 – 45
stopni) albo na zimno (16 – 22 stopnie). Ważne jest także to, czym opalamy w
wędzarni. Najlepiej sprawdzi się drewno z twardych drzew liściastych, np.
olchy, buka czy dębu, jałowca albo drzew owocowych.
Przygotowując wędliny, koniecznie należy się zaopatrzyć w
niezbędne akcesoria. Oferuje je SklepAgnex.pl.Jeśli planujesz robić kiełbasy, nie powinno wśród nich zabraknąć
wieprzowych jelit,
a jeśli Twoim celem jest wędzona szybka, wybierz siatkę
wędliniarską. Z pewnością przyda się też twardy i wytrzymały nóż do krojenia
mięsa, osłonki białkowe na produkowane przetwory i mocny sznurek do wiązania
mięsa.
Kiedy wszystkie niezbędne
akcesoria będą już przygotowane, dobrze jest znaleźć zaufane źródło, z którego
kupimy dobrej jakości mięso, przygotować najlepsze przepisy i można zabierać
się do pracy.
Tekst powstał w ramach współpracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz