29 kwietnia

Omleciki biszkoptowe na słodko

Ekspresowe śniadania to ja lubię, bo o ile nad obiadem mogę się rozwodzić godzinę tak nad śniadaniem najchętniej 5 minut. I w przypadku moich dzieci taki jest ten omlet. 
Ubicie piany z białka, a później wymieszanie z pozostałymi składnikami nie zajmie nam więcej niż 2-3 minutki, zostaje smażenie i cukier puder na wierzch gdyż tak najbardziej lubią jeść moje szkraby.

Składniki:
1 jajko na 1 sztukę omletu 
1 łyżeczka mąki 
1 łyżeczka cukru 
ulubione dodatki owocowe 



Przygotowanie:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę. 
Dodajemy cukier, żółtko i mąkę. 
Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy masę biszkoptową. 
Smażymy około 1-2 minuty z każdej ze stron. 
Z tej porcji usmażymy 1 omlecik wielkości ok. 10 cm średnicy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger