sobota, 26 marca 2016

Sum z patelni na rukoli z winegretem, w sosie koperkowym

Tym razem przepis na rybę smażoną bez panierki. Ale żeby nie było nudno to ryba będzie w sosie koperkowym, który nadaje rybie ciekawy smak. Na Wielkopostną ucztę wybrałam naszego polskiego suma, ale w zasadzie można w ten sposób przygotować każdą rybę o białym mięsie.
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Jest tak idealny w smaku, że wystarczy tylko sól, pieprz i sok z cytryny.


Składniki:

- 2 filety z suma
- sól, pieprz, sok z połowy cytryny,
- rukola
- sos winegret
- tłuszcz do smażenia
- 100 ml śmietanki
- kilka gałązek koperku

Wykonanie:
Suma myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy po kilka minut z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie tłuszczu.
Rukolę mieszamy z winegretem. A na patelni po rybie podgrzewamy 100 ml śmietanki, kilka gałązek posiekanego koperku z solą i pieprzem. Sos redukujemy do otrzymania odpowiedniej gęstości  około 3 minut. I mamy gotowy obiad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz