niedziela, 31 lipca 2016

Gryczane nalesniki

To jedno z moich popisowych dań. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak jest tak naprawdę lekko gryczany, ale też dzięki przyprawom i konfiturze ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) 
uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;)

Składniki
200 g mąki gryczanej
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki cukru
500 ml mleka
70 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy sól, cukier, jajka, olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na około pół godziny, ale może być i dłużej.

Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Nalewamy z kielicha odpowiednią porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i powtórnie smażymy. Przed każdym nałożeniem ciasta na patelnie, wymieszać lub miksować chwilę.


5 komentarzy:

  1. Mniam uwielbiam naleśniki, pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez uwielbiam naleśniki, najbardziej takie klasyczne z dżemem. a u nas w domu jadło się polane budyniem ;) tez były mega !

      Usuń
  2. Podbieram do wypróbowania :) Z mąki gryczanej jakoś jeszcze do tej pory nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń