środa, 5 października 2016

Domowa pierś z kurczaka na kanapkę

Pewnie widzieliście już na wielu blogach różne domowe wędliny, drobiowe, wieprzowe, mieszane.
Ja też widziałam, dlatego postanowiłam kupić szynkowar i sama się wziąć za gotowanie. 
Pierś z kurczaka poszła na pierwszy ogień ;) Ja jestem zadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;)


Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
1 mała papryka czerwona lub 1/2 dużej
100 gram żółtego sera
sól pieprz do smaku


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy w drobną kostkę, za to ser w grubą kostkę. Wszystko razem mieszamy do idealnego połączenia składników. W miedzy czasie doprawiając solą i pieprzem. 

Wyrobione mięso przekładamy do specjalnego worka odpornego na temperaturę a następnie zamykamy szczelnie w szynkowarze.

Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy do temperatury 90 stopni w tej temperaturze gotujemy mięso przez 1 godzinę 20 minut w odkrytym garnku od czasu do czasu sprawdzając temperaturę termometrem. Jak zaczyna wrzeć zmniejszamy ogień/ temperaturę 
kuchenki lub dolewamy trochę wody. 
Gdy wędlina jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie. Dobrze jest zostawić na noc 
w lodówce. Na koniec otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową szynkę. 
I oczywiście się nią zajadamy;)



2 komentarze: