czwartek, 20 października 2016

Leszcz na parze w sosie musztardowym z dodatkiem wasabi

Leszcz na parze z sosem musztardowym, prosty przepis i wyjątkowo smaczna ryba,nasza polska, łatwo dostępna, a sos musztardowy jest świetnym uzupełnieniem, smakuje wybornie.


Składniki:
jeden lub dwa filety z polskiego leszcza
większa szczypta pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól
sos sojowy
majeranek
sok z połowy cytryny


Przygotowanie:
Filety myjemy, osuszamy, osuwamy ości przynajmniej te większe. Chociaż dobrze byłoby usunąć pęseta również te mniejsze. Filety marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym, czosnku świeżym majeranku. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie gotujemy rybę na parze. Moja gotowała się  20 minut.


Sos musztardowy:
Składniki:
2 łyżki musztardy chrzanowej 
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka masła do smażenia
2 łyżki śmietany 
sól, pieprz do smaku
300 ml wody
wasabi, ilość zależy od naszych kubków smakowych


Przygotowanie:
Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy cały czas mieszając. Dodajemy wodę, cały czas mieszając szybko i energicznie, musimy uważać aby nie powstały grudki.  Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodajemy śmietanę i odrobinę wasabi.

1 komentarz: