wtorek, 25 października 2016

Spaghetti bolognese

Sos boloński, jeden z podstawowych sosów jakie robi się i jada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny. 
Przede wszystkim uwielbiany przez dzieci, coś na ten temat wiem;) 
W moim rodzinnym domu często mięso zastępowało się kiełbasą, niby już nie to samo ale tak dla odmiany ;) był pyszny, nie mniej niż oryginał;))


Składniki:
200 gram makaronu spaghetti
500 gram mięsa mielonego
300 ml passaty pomidorowej
100 gram żółtego sera
1 cebula
sól, pieprz, dużo świeżej bazylii
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut.
Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti posypanym startym żółtym serem. najlepiej parmezanem.




6 komentarzy: