wtorek, 11 października 2016

Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar

Jakiś czas temu otrzymałam paczkę od firmy Jamar do przetestowania kilku produktów
A w niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino.
Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje.

 

Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie zapiekanki zamieszczała na blogu byłyby ich co najmniej sto!
Tym razem postawiłam na makaron, kabanosy, warzywa na patelnie, ketchup i zielony groszek. Zapiekanka wyszła pyszna, treściwa i zaskakująco inna od tych wszystkich,chyba dlatego,
że użyłam ketchupu marki Jamar.
I przyznam się szczerze że niesamowicie zaskoczył mnie on swoim smakiem, gęsty, nie rozdziela się w nim woda, łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow!
Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram".
I ja się pod tym podpisuje, po prostu się zakochałam! Mój synek również;)
Poza tym buteleczki po zużyciu ketchupu idealnie nadają się na pasteryzowanie w nich soków lub domowych przetworów. A to dla mnie wielki plus. Oprócz tego w szklanej butelce doskonale widzimy zawartość produktu.

W razie braku pomysłu na obiad, wypróbujcie ta zapiekankę, bo jest naprawdę pyszna i jak to z zapiekankami bywa robi się ją bardzo szybko!


Składniki:
1 opakowanie do 400g makaronu penne
100 g kabanosów
1 opakowanie warzyw na patelnię
150 g sera zółtego
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. A nawet krócej, dobrze jak będzie lekko twardy.
Naczynie żaroodporne opłukujemy wodą, wkładamy ugotowany makaron. Na makaron wykładamy 1/2 porcji kabanosów pokrojonych na mniejsze kawałki. Polewamy całość ketchupem firmy Jamar. Następnie kładziemy opakowanie warzyw na patelnie, solimy, pieprzymy, posypujemy łyżką ziół prowansalskich.
Teraz wykładamy pozostałe kabanosy i puszkę zielonego groszku, odsączonego.

Ps.U mnie trochę mniej niż puszka, ponieważ jakiś duży skrzat mi go cały czas wyjadał.
Tutaj już było mniejsze zaskoczenie co do zawartości puszki ponieważ znam ten groszek i często go używam. Nie zmienia to jednak faktu że ziarenka były jędrne, w całości, nie rozpadały się. 
Były miękkie i naprawdę smaczne, zalewa również miała ładny kolor i zapach co świadczyło 
o świeżości i jakości warzyw.

Przykrywamy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości warzyw czyli jakieś 40 minut.

2 komentarze: