środa, 9 listopada 2016

Tort śmietanowy z czarną porzeczką

Tort kakaowy z śmietanową masą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine. 
Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;)))


Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki kakao
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
500 gram mascarpone
600 ml śmietanki kremówki
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie biszkoptu:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąki i proszek do pieczenia i  kakao przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. 

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. 


Przygotowanie kremu:

W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie a długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu.

Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam syropem grenadine i smarujemy masą śmietanową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy. Zamiast jednej warstwy kremu na tort nałożyłam najpyszniejszy dżem porzeczkowy, tak dla przełamania słodyczy.
Na koniec cały tort smarujemy kremem, boki również. Dla uzyskania ładnie prezentującego się tortu najlepiej jeżeli nakładamy krem za pomocą rękawa cukierniczego.

Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia.





8 komentarzy: