niedziela, 15 stycznia 2017

Młode kartofelki z koperkiem i schab w sosie musztardowym

Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem;) Schab idealny na elegancki obiad. Przygotowuje się go dosyć szybko i dość szybo znika;)

Składniki:
kotlety schabowe około 1-1,5 cm
sól i pieprz do smaku 
2 łyżki mąki
olej do smażenia 

sos:
300 ml śmietanki 30 % 
2 łyżki musztardy
czosnek 1 ząbek 
1 łyżeczka natki pietruszki 
sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka ale nie powinny być zbyt cienkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy schab z obydwu stron na rumiano. Następnie odkładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę, czosnek, zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok, który wypuściło usmażone mięso i całość mieszamy. Gotujemy ok. 3 minut, następnie wkładamy do sosu mięso i dusimy jeszcze co najmniej około 10 -15 minut.


3 komentarze: