piątek, 31 marca 2017

Krucha tarta z ptasiego mleczka

Znacie metodę przygotowywania ciasta kruchego? jeśli nie to dzisiaj u mnie ją poznacie ;) Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią o tym że najlepsze kruche ciasto wychodzi gdy zastosujemy metodę 3:2:1 a oznacza to 3 mąka, 2 masło, 1 cukier ;) 
Spróbujcie i dajcie znać jak wyszło, teraz będzie najlepszy moment na wypróbowanie podczas wypiekania kruchych mazurków;) czekam na relacje!

Składniki na kruche ciasto:
300 gram maki
200 gram masła
100 gram cukru
2 żółtka
szczypta soli

pozostałe:
1 opakowanie ptasiego mleczka
mały kubeczek śmietanki 30%
ziarna kakao

Przygotowanie:
Kruche ciasto: Jak każde kruche ciasto zagniatamy go szybko i jak najmniej rękami, więc na początek na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, sypiemy cukier i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Jeśli ocenimy że to już ;) dodajemy żółtka.
Zagniatamy ręką. Ciasto musimy schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Następnie wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Moje ciasto zostało rozwałkowane na około 5 mm. Z ciasta wycinamy nożem kawałki o 2 cm większe niż nasza forma, wkładamy do kokilki, uklepujemy. Pamiętajmy że przed pieczeniem musimy widelcem zrobić dziurki w cieście aby uniknąć wybrzuszenia.
 Tartę możemy zrobić jako 1 dużą lub w mniejszych kokilkach. Z tej porcji ciasta wyszło mi 4 średnie, owalne kokilki o długość 15 cm. 
Pieczemy 10-12 minut w 200 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół. Pozostawiamy do wystudzenia a w tym czasie rozpuszczamy ptasie mleczko.

Krem z ptasiego mleczka: W większym garnku koniecznie z grubym dnem podgrzewamy śmietankę do której wrzucamy ptasie mleczko pokrojone na mniejsze kawałki. mieszając od czasu do czasu czekamy aż się prawie całe rozpuści. Następnie wylewamy powstałą masę na zimne kruche ciasto, posypujemy ziarnami kakao i pozostawiamy do wystudzenia i stężenia.

8 komentarzy: