Słodki, delikatnie aksamitny krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. Często wykorzystywany jako masa do tortów. Na Blogu podawałam Wam już przepis na cytrynową wersję - lemon curd, która jest równie pyszna.
Składniki:
70 gram masła
2 duże jajka
100 g drobnego cukru
sok z 2 pomarańczy
starta skórka z 2 pomarańczy
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce.
cytrynowy robilam, ale ten pomarańczowy równie pyszny musi być
OdpowiedzUsuńjak dla mnie no.1 ;)
UsuńWidziałybyśmy ten krem z waniliowymi lodami <3
OdpowiedzUsuń