Intensywnie czekoladowe, mokre w środku, chrupiące po brzegach. Takie właśnie jest brownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady.
Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;)
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
60 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szklanka mrożonych malin
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miseczkę w której rozpuściliśmy masło wyjmujemy z wody, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy do rozpuszczenia się czekolady kilka minut, mieszamy dokładnie do połączenia składników i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Do ubitej masy wlewamy małym strumieniem masło z czekoladą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Jestem tylko ciekawa, jakby wyszło gdyby zamienić cukier na stewie, a masło na olej kokosowy. :)
OdpowiedzUsuńMyślałam nad zamianą masła na olej kokosowy i następnym razem spróbuję;) Dam znać!
UsuńA jeśli chodzi o stewię to chyba najmniejszego problemu by nie było.
Takie proste to musze spróbować! A na dodatek mam wszystkie składniki w domu😊
OdpowiedzUsuńbo w brownie cała sztuka polega na pieczeniu. Musi być more w środku;)
UsuńŚwietny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńUwielbiam brownie, a z malinami musi smakować jeszcze lepiej. :-)
OdpowiedzUsuńmożna użyć również innych owoców, zawsze wyjdzie pysznie;)
UsuńPęknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Jeszcze te malinki... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję; )
UsuńAj, mam maliny, chyba dziś upiekę :)
OdpowiedzUsuńi jak robiłaś?
UsuńJest tak pyszne, że nigdy mie jadłam pyszniejszego ciasta! Dziękuję za ten przepis z całego ❤
OdpowiedzUsuń