15 marca

Brownie z malinami

Intensywnie czekoladowe, mokre w środku, chrupiące po brzegach. Takie właśnie jest brownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady. 
Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;)

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady 
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
60 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szklanka mrożonych malin



Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miseczkę w której rozpuściliśmy masło wyjmujemy z wody, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy do rozpuszczenia się czekolady kilka minut, mieszamy dokładnie do połączenia składników i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Do ubitej masy wlewamy małym strumieniem masło z czekoladą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę musimy nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, na wierzch wykładamy zamrożone maliny. Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, 25-35 minut w zależności od piekarnika.




15 komentarzy:

  1. Coś dla mnie. Jestem tylko ciekawa, jakby wyszło gdyby zamienić cukier na stewie, a masło na olej kokosowy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam nad zamianą masła na olej kokosowy i następnym razem spróbuję;) Dam znać!
      A jeśli chodzi o stewię to chyba najmniejszego problemu by nie było.

      Usuń
  2. Takie proste to musze spróbować! A na dodatek mam wszystkie składniki w domu😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo w brownie cała sztuka polega na pieczeniu. Musi być more w środku;)

      Usuń
  3. Uwielbiam brownie, a z malinami musi smakować jeszcze lepiej. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć również innych owoców, zawsze wyjdzie pysznie;)

      Usuń
  4. Pęknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Jeszcze te malinki... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aj, mam maliny, chyba dziś upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest tak pyszne, że nigdy mie jadłam pyszniejszego ciasta! Dziękuję za ten przepis z całego ❤

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger