czwartek, 23 marca 2017

Zaczyn do ciasta drożdżowego

Zaczyn przygotowujemy zawsze, kiedy rozpoczynamy współpracę ze świeżymi drożdżami. Od tego zaczynamy własnie ciasto drożdżowe.
Dla zainteresowanych, którzy jednak nie chcieli by się w to bawić proponuję użycie suchych drożdży. które wystarczy tylko wymieszać z mąka i mlekiem, ja jednak preferuję świeże. Zajmuje on tylko kilka minutek więc nie warto się zniechęcać.
Przepis na zaczyn na 500 g mąki.


Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
30 gram drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki


Przygotowanie:
W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuścić 30 gram drożdży. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz