niedziela, 2 kwietnia 2017

Szarlotka z połówkami jabłek

Po kilkutygodniowej przerwie powróciłam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedzielę", tym razem padło na jabłecznik ;) 
Jabłka bardzo lubimy, kruche ciasto też więc od razu wiedziałam, że będzie to szarlotka z połówkami jabłek.



Składniki na kruche ciasto:
300 gram maki
200 gram masła
100 gram cukru
1 jajko
szczypta soli

pozostałe:
4 słodkie jabłka 
cukier puder do posypania po wierzchu

1 jajko
1 łyżka mleka



Przygotowanie:
Na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto musimy schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, następnie wykładamy jabłka obrane, oczyszczone, przekrojone na pół. Między jabłkami robimy około 1 cm odstępy. 
Jeśli użyjemy słodkich jabłka nie musimy ich dodatkowo sypać cukrem, możemy np.cynamonem.
Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Lekko dociskamy cisto w rowki miedzy jabłkami. 
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy 45 minut w 190 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz