04 kwietnia

Babka do koszyczka

Wielkanoc tuż, tuż więc czas pomyśleć o Wielkanocnych wypiekach. 
U nas miedzy wypiekami na stół, znajduje się też miejsce na Wielkanocną babkę. Do tego celu idealnie nadają się mini foremki z firmy PapilArt, trafiłam na nie przypadkiem ale jestem zachwycona. Kosztują grosze ponieważ są jednorazowego użytku, ale nie trzeba ich myć czy też smarować tłuszczem. 

Składniki forma na zdj ma 5 cm x 12 cm:
100 g mąki
60 g cukru
50 g masła
1 jajko
50 ml mleka
większa szcypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao


Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. 
Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. 
Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian jasne ciasto z ciemnym.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. A może u Was krócej, w zależności od piekarnika. Ostudzoną możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .

1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger