22 kwietnia

Sałatka jarzynowa

Czy jest ktoś kto nie lubi sałatki jarzynowej? Oj chyba nikt, klasyka nad klasyką. U większości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie.


 Składniki:
6 ziemniaków
4 marchewki
3 jajka
1 cebula
4 ogórki kiszone
1 jabłko obrane
1 puszka groszku konserwowego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
200 ml gęstej śmietany
2 łyżki musztardy sarepskiej



Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę myjemy bardzo dokładnie. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek. Kroimy w kosteczkę. Ja posiadam takie fajne urządzenie - sitko do krojenia warzyw, można zakupić w sklepach stacjonarnych lub pod tym linkiem na przykład Sitko.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Cebulę, ogórki i jabłko również kroimy w kosteczkę, Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączony groszek. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powinno być słone i ostre ;-)
Musztardę mieszamy ze śmietaną, następnie dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Sałatka jest gotowa do konsumpcji. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.



2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger