12 kwietnia

Owocowe lody z ryżu - Lody

Wspaniała alternatywa dla lodów tradycyjnych. Z dodatkami można kombinować na różne sposoby i wymyślać za każdym razem coś innego.


Składniki:

Składniki na 2 duże porcje lodów ryżowych

 100 g ryżu jaśminowego 
 2 szklanki mleka zwykłego, ale można użyć roślinnego
 2 łyżki cukru lub inny zamiennik
 garść borówki
 banan



Przygotowanie:

Ryż gotujemy na mleku razem z cukrem. Ryż musi wchłonąć całe mleko. Odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką masę w malakserze. Do masy wkładamy borówkę i banana. Miksujemy jeszcze raz. Przekładamy do plastikowego pudełka i zamrażamy, po około 2 godzinach ponownie zmiksować całość.
Lody mają najlepszą konsystencję i smak po 2 zmiksowaniu, kiedy są już zimne, ale takie napuszone.


Z okazji premiery książki LODOVO zapraszam po przepisy na mrożone smakołyki i do udziału w konkursie! Postaw na zdrowe lody domowe, zimne desery i smoothie!

LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

8 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger