07 kwietnia

Kluski leniwe

Dzisiaj mam leniwy dzień, a wszystko za sprawa tej pogody - szaro, buro i ponuro, a i zimno jeszcze😱. A skoro leniwy dzień to i leniwy obiad. Lubicie takie? A w której wersji słodkiej czy słonej? Ja najbardziej z bułką tartą ;)


Składniki:
250 gram sera chudego
90 gram maki
1 jajko
duża szczypta soli


dodatkowo:
tłuszcz
bułka tarta



Przygotowanie:
Jajko mieszamy za pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem.
Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. 
Dodajemy mąkę pszenną i jajko.
Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki.

Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy od naszych upodobań, następnie kroimy 
ukośnie na paski wielkości około 2-3 cm.

Gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, delikatnie mieszając. 
Gotujemy 2 minut od wypłynięcia. Podajemy bułką tartą. 









2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger