środa, 24 maja 2017

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad, zapraszam do mnie popołudniu;) Szczególnie zapraszam smakoszy czosnku i szpinaku! 

Składniki na naleśniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
sól, pieprz, świeże zioła
50 ml oleju

Składniki na farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku
50 gram masła
kostka chudego twarogu 200-250g
kilka ząbków czosnku
pieprz cytrynowy
sól
żółty wędzony ser do zapiekania

Składniki na sos:
kilka ząbków czosnku
1 jogurt naturalny
sól, pieprz czarny




Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Zioła siekamy i dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i rozmrożony odsączony szpinak. Smażymy 
a zarazem odparowujemy przez kilka minut pozostałą wodę ze szpinaku, na koniec dodajemy sól, pieprz cytrynowy oraz pokruszoną kostkę sera białego. Mieszamy farsz.

Faszerujemy naleśniki, zwijamy w rulon lub kwadrat, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy kilka minut do czasu rozpuszczenia sera i podgrzania naleśników,  ok 20 minut w 200 stopniach. Serwujemy z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i gotowe.




5 komentarzy: