sobota, 11 listopada 2017

Cukiniowe ciasto z gruszką

Dzisiejsze święto to taka trochę druga niedziela, a jak niedziela to ciacho obowiązkowo. 
Zapraszam więc na ciasto z gruszkami i nie takimi w cale byle jakimi, bo gruszkami w całości, nawet z korzonkiem, który sie tak pięknie prezentuje na zdjęciach ;)
Do tego pyszna owocowa herbatka i duet idealny na hulający wiatr za oknem. 
Chociaż dzisiaj jakiś preogres jest w tej pogodzie, widać promieie słońca ;)
A jaka pogoda jest u Was?

Składniki:

1,5 szklanki cukinii
7 łyżek rozpuszczonego masła
1 jajko
0,5 szklanki cukru lub innego słodzika
0,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 gruszki



Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ustawiając grzanie góra-dół. 
Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody. Do cukinii dodajemy roztopione masło, jajko, cukier - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bardzo dokładnie mieszamy. 
Prostokątną blaszkę tzw. keksówke wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Gruszki najlepiej w całości, z odciętą tylko "dupką" na plasko, aby gruszka równo stała wkładamy do cista w równych odstępach i pieczemy przez 30 minut. Przed wyjęciem ciasto sprawdzamy patyczkiem powinien być suchy.



1 komentarz: