A inne, słodkie dyniowe wypieki powstały także w kuchni: Magdaleny, Doroty, Szóste Niebo, Bożeny, Renaty i Marzeny ;-)
Składniki na kruche dyniowe ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- mus z 1 małej dyni Hokkaido
Składniki na gruszkowe nadzienie:
- 300 ml śmietanki 30%
- 150 ml czerwonego korzennego wina np.grzaniec galicyjski
- 5 słodkich, dojrzałych gruszek
Wykonanie:
Mus z dyni: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, dynię kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem waniliowym i wraz ze skórką wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut. Dynia z jasno pomarańczowego zmieni kolor na intensywnie pomarańczowy.
Po upieczeniu blendujemy na krem.
Ciasto: mąkę i cukier przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki, zagniatamy. Dodajemy roztrzepane jajko oraz mus z dyni, Zagniatamy całość do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Chyba że pieczemy w silikonowej formie wtedy nie trzeba smarować niczym. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim formę i pieczemy 25 min.
Krem: wino gotujemy przez kilka minut aby odparował alkohol. Dodajemy śmietankę i gotujemy wszystko razem do zgęstnienia kremu.
Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy środek, kroimy na ćwiartki. Wykładamy na podpieczoną tartę. Wylewamy krem gruszki na ciasto i pieczemy ok 35-45 minut w temp. 160°C. aż masa będzie sztywna a gruszki upieczone.
A za tydzień czekajcie na naprawdę wspaniałości ;-) Kto zgadnie?! Składnik główny biały mak ;-)))
Dziękuję za wspólną zabawę :-)
OdpowiedzUsuńNie widze zdjęcia czy nie ma?
Dorota już są zdjęcia 😃 awaria komputera 😃
UsuńI ja dziękuję za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńAsa 😘
UsuńDzięki za wspólne pieczenie, w grupie lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńRenata 😘
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :) Szkoda, że nie ma zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJuż są 😃 dziękuję 😘
UsuńCudowna tarta :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń😘😍😘😍
UsuńPyszna tarta, dzięki za wspólne pieczenie...
OdpowiedzUsuńJa niestety białego maku nie mam i rogali nie będzie.
Może jeszcze uda ci się zakupić 😃 dzięki😘
UsuńPrzecudownie żółciutki kolor ciasta. Dzięki za wspólne wypiekanie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-) kolor ciasta jest idealny, taki jak sobie wymarzyłam;-)
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńdzięki i do następnego ;-)
Usuń