- szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka oraz wodę i mleko i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony olej i ponownie mieszamy mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście/ kilkadziesiąt minut aby mąka napęczniała. Dobrze rozgrzewamy patelnię, nakładamy porcję ciasta. Ciasto musi być znacznie gęstsze niż na naleśniki.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka oraz wodę i mleko i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony olej i ponownie mieszamy mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście/ kilkadziesiąt minut aby mąka napęczniała. Dobrze rozgrzewamy patelnię, nakładamy porcję ciasta. Ciasto musi być znacznie gęstsze niż na naleśniki.
lubię kukurydziane placuszki, bo mają niezwykły smak
OdpowiedzUsuńzupełnie inny smak i inna konsystencja ;-) są pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńz podanych skladnikow ciasto wyszlo mi bardzo wodniste, wiec musialam zrobic nalesniki, szoda bo mialam ochote na te placuszki :)
OdpowiedzUsuńa czy zaczekałaś 15-20 minut aż mąka napęcznieje?
Usuńomg zwracam honor, szybko przelecialam wzrokiem przepis i niecierpliwie zaczelam je robic, dziekuje za wskazowke! jutro sprobuje raz jeszcze :))
UsuńNic nie szkodzi 😃 zawsze też możesz podsypac więcej mąki 😃
Usuń