Jedni ugotowane pierogi ruskie podają polane masłem lub ze złoconą na oleju cebulką. Inni serwują pierogi z kwaśną śmietaną. A jeszcze inni w towarzystwie ulubionych surówek.
Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 - 400 gram twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 - 400 gram twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki pszennej
- 300 gram mąki pszennej
- woda, tyle żeby wyrobić miękkie elastyczne ciasto
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oliwy
- sól
Ważne wskazówki: Ciasto na pierogi będzie delikatniejsze, jeśli dodamy do niego ciepłej wody. Dodatek oliwy do ciasta sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z odrobiną wody i soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować cienko do wykrawania krążków. Krążki wykrawamy wedle uznania, u mnie najczęściej szklanką ( robię małe pierożki)
Ser z ziemniakami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz uprażoną na oliwie cebulą. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Na wykrojone krążki, nakładamy porcje farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz