Pierogi ruskie z dodatkiem mąki kukurydzianej |
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 - 400 gram twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 300 - 400 gram twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
Składniki na ciasto:
- 150 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki kukurydzianej
- woda, tyle żeby wyrobić miękkie elastyczne ciasto
- 1 łyżka oliwy
- woda, tyle żeby wyrobić miękkie elastyczne ciasto
- 1 łyżka oliwy
- sól
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z odrobiną wody i soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować cienko do wykrawania krążków. Krążki wykrawamy wedle uznania, u mnie najczęściej szklanką ( robię małe pierożki)
Ser z ziemniakami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz uprażoną na oliwie cebulą. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Na wykrojone krążki, nakładamy porcje farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
Pierogi z dodatkiem mąki kukurydzianej |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz