Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4-5 łyżek cukru
- kostka masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Krem:
- 600 ml mleka,
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 śmietankowe budynie
- 1 kupeczek mascarpone
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 fix śmietanowy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Mieszamy mikserem mąkę z masłem i cukrem. Dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, chłodzimy w lodówce około 1-1,5 godz. Blachę (u mnie tortownica) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto, rozkładając je na całej blaszce. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika, pieczemy ok. 20 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, a drugie pieczemy w ten sam sposób.
Gotujemy 500 ml mleka. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem śmietankowym. Do gotującego się mleka, wlewamy masę, ciągle mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostawić do ostudzenia. Mikserem ucieramy 100 gram masła, stopniowo dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Aż powstanie gładka, puszysta masa budyniowa.
Ananasa z puszki odsączamy z syropu i blendujemy na puree. Ucieramy mascarpone dodając puree z ananasa. Następnie dodajemy fix śmietanowy. Miksujemy do czasu powstania ananasowego kremu śmietanowego.
Na spod placka wykładamy masę budyniową, następnie śmietanowy krem ananasowy, przykrywamy delikatnie drugim plackiem. Placek schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Mieszamy mikserem mąkę z masłem i cukrem. Dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, chłodzimy w lodówce około 1-1,5 godz. Blachę (u mnie tortownica) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto, rozkładając je na całej blaszce. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika, pieczemy ok. 20 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, a drugie pieczemy w ten sam sposób.
Gotujemy 500 ml mleka. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem śmietankowym. Do gotującego się mleka, wlewamy masę, ciągle mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostawić do ostudzenia. Mikserem ucieramy 100 gram masła, stopniowo dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Aż powstanie gładka, puszysta masa budyniowa.
Ananasa z puszki odsączamy z syropu i blendujemy na puree. Ucieramy mascarpone dodając puree z ananasa. Następnie dodajemy fix śmietanowy. Miksujemy do czasu powstania ananasowego kremu śmietanowego.
Na spod placka wykładamy masę budyniową, następnie śmietanowy krem ananasowy, przykrywamy delikatnie drugim plackiem. Placek schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
kremówka to takie ciacho , któremu się jeszcze nigdy nie oparłam ;) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z tym kremem ananasowym, dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, z ananasem trza wypróbować innym razem..Dzięki..i do następnego..
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny 😘
OdpowiedzUsuńApetyczna kremówka i super pomysł z ananasem, nigdy takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam
Dziekuje
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńoj będe musiała zrobić kremówkę w najbliższym czasie, pyszny przepis, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, najpyszniejsze ciasto na świecie ;-) Polecam ;-)
OdpowiedzUsuń