21 marca

Sałatka z amarantusem i łososiem

                           

Świeża sałatka do pracy? A dlaczego nie - wersja w słoiku ;-)

Składniki:
-2 łyżki ugotowanego amarantusa
- 1 garść różnorodnej sałaty
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka plasterków zielonego ogórka
- 20 gram łososia wędzonego sałatkowego
- rzeżucha
- sól, pieprz, oliwa lub ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Amarantusa gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Proporcje: 1/2 szklanki ziaren amarantusa, 3/4 szklanki wody, odrobina soli.
Przygotowanie: Ziarna amarantusa zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od razu zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem, aż będzie miękki.

 Cała reszta sałatki widoczna jest na zdjęciach. Moja została ułożona warstwowo, czyli amarantus, sałata skropiona oliwą, sola i pieprzem, papryka, jogurt, ogórek, łosoś, rzeżucha.
Pyszne drugie śniadanie do pracy.




1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger