Przyszła jesień, coraz częściej sięgamy po zimowe, rozgrzewające, korzenne przyprawy. U mnie już gości od kilku dni w menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;)
Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę.
1 jajko
100 gram mąki
40 gram masła
40 gram cukru
1 łyżka śmietany
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka i beza:
6 średnich jabłek
1 cukier waniliowy
kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm
2 białka
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem, najdłużej jak to możliwe, następnie szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie kładziemy na blat podsypany mąką, wałkujemy i wykładamy na spód formy.
Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Korzeń imbiru obieramy i siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę. Łączymy jabłka z imbirem i opakowaniem cukru waniliowego. Następnie kładziemy na ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier puder. Jeśli białka osiągną już kremową konsystencję wykładamy je na podpieczone ciasto i pieczemy około 10-15 minut, najlepiej do suchego patyczka i zarumienienia białka.
Bardzo apetyczna szarlotka o jesiennych smakach :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję;) jabłka i imbir to najlepsze połączenie jakie znam, a na drugim miejscu cynamon;)
UsuńCukier z wanilią czy wanilinowy? ��
OdpowiedzUsuńwaniliowy taki jak tutaj na przykład: http://biolovers.pl/product-pol-15199-CUKIER-WANILIOWY-BIO-20-g-AMYLON-uniw.html?gclid=CJ7yvLDY_88CFWT2cgodpuEEdA
Usuń