31 stycznia

Pierś z kurczaka pieczona w słoneczniku

Alternatywa dla smażonego kurczaka;) a dodatkowo zamiast bułki czy płatków użyliśmy do tego pestek słonecznika, myślę że świetnie sprawdziłyby się też pestki dyni.

Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
papryka słodka
ok 100 gram pestek słonecznika, ale nie ważyłam dokładnie
1 jajko 


Przygotowanie:
Ziarna wsypujemy do miski. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Każdą część doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, słodką papryką lub też pieczemy w całości doprawiając papryką, solą i pieprzem. Ja wybrałam wersję w całości.

Jajko ubijamy z solą i pieprzem czarnym. Moczymy w jajku każdy kawałek mięsa a następnie obtaczamy w ziarnach słonecznika mocno dociskając panierkę. 
Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 C, układamy filety na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy  minimum 30 minut. Pamiętajcie każdy piekarnik jest inny ;)


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na przyrządzenie kurczaka. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ten sposób jeszcze nie gościł na moim talerzu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś pierś w pistacjach i skutecznie zniechęciła mnie ona do połączenia mięsa z ziarnami czy orzechami. Niestety to połączenie do mnie nie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  5. A mnie ziarna i mięso bardzo do siebie pasują. Nie omieszkam pomysł spożytkować w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger