31 marca

Krucha tarta z ptasiego mleczka

Krucha tarta z ptasiego mleczka
Znacie metodę przygotowywania ciasta kruchego? jeśli nie to dzisiaj u mnie ją poznacie ;) Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią o tym że najlepsze kruche ciasto wychodzi gdy zastosujemy metodę 3:2:1 a oznacza to 3 mąka, 2 masło, 1 cukier ;) 
Spróbujcie i dajcie znać jak wyszło, teraz będzie najlepszy moment na wypróbowanie podczas wypiekania kruchych mazurków;) czekam na relacje!

29 marca

Babeczki z truskawkami i ziarnami kakao

Babeczki z truskawkami i ziarnami kakao
Kilka dni temu swoje 3 urodziny obchodził mój synek, a co najlepiej smakuje dzieciom? Oczywiście, że babeczki ;) A że Jaś za każdym razem kiedy widzi truskawki, chciałby je wszystkie pożreć ;) zrobiłam mu tą przyjemność na urodziny. 
Zapraszam dzisiaj na muffinki mocno czekoladowe z truskawkami. 

24 marca

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa
Zapraszam po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem, 
Ja i moja rodzina nie przepadamy za zupami na mięsie, ale jeśli macie ochotę, możecie wywar na zupę ugotować na mięsie lub wrzucić wędzonkę do zupy.

23 marca

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki
Zbliża się wielkimi krokami Wielkanoc. A Wy pewnie już poszukujecie przepisów 
w związku  z tym całym świątecznym zamieszaniem. 
Ja w tym roku postanowiłam nie zwariować, nie kupować, nie szykować jedzenia jak dla wojska, tylko w ciszy i spokoju celebrować te kilka dni. 
Może dlatego że to moje pierwsze wolne od pracy święta od kilku lat, a może dlatego że 
7 miesiąc ciąży jest już naprawdę męczący. Teraz to czuję a do świąt jeszcze ponad 3 tygodnie.
No dobrze to tyle o nas ;) Smacznego Kochani!

23 marca

Zaczyn do ciasta drożdżowego

Zaczyn przygotowujemy zawsze, kiedy rozpoczynamy współpracę ze świeżymi drożdżami. Od tego zaczynamy własnie ciasto drożdżowe.
Dla zainteresowanych, którzy jednak nie chcieli by się w to bawić proponuję użycie suchych drożdży. które wystarczy tylko wymieszać z mąka i mlekiem, ja jednak preferuję świeże. Zajmuje on tylko kilka minutek więc nie warto się zniechęcać.
Przepis na zaczyn na 500 g mąki.


Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
30 gram drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki


Przygotowanie:
W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuścić 30 gram drożdży. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 15 minut.

22 marca

Muffiny z borówką amerykańską

Muffiny z borówką amerykańską
Ostatnio przez ta pogodę mam ochotę na same słodkie wypieki, wczoraj babka szpinakowa i muffinki a dziś mam ochotę na kruche babeczki. 
Muffiny z borówkami i są miękkie i bardzo wilgotne dzięki owocom. Doskonałe do popołudniowej herbaty, ale przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Z tej porcji masy powstaje 12 dużych babeczek z borówkami.


21 marca

Babka szpinakowa

Babka szpinakowa
Dzisiaj I Dzień Wiosny, w szkole nazywało się go Dniem Wagarowicza ale pogoda za oknem nie sprzyja ani wagarom ani radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki.

20 marca

Ciastka słonecznikowe

Ciastka słonecznikowe
Lubisz chrupać te drobne ziarenka? To świetnie bo mam dla Ciebie pyszne ciasteczka, bez dodatku mąki z odrobiną masła i cukru. W smaku przypominają chałwę, więc jeśli jesteś smakoszem pestek słonecznika lub chałwy to te ciasteczka są właśnie dla Ciebie ;) 



A poza tym nasionka te są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D. ​Pestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. 

Takie niepozorne a takie zdrowe;)

18 marca

Kokosanki

Kokosanki
Kto lubi kokos? Ja! I ty też na pewno 👍 więc częstuj się 😁

16 marca

Gnocchi

Gnocchi
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek.Podobne do naszych polskich kopytek tylko znacznie mniejsze i o innym kształcie. Podobno istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Moje są klasyczne i mąki pszennej, ziemniaków i jajka.

15 marca

Brownie z malinami

 Brownie z malinami
Intensywnie czekoladowe, mokre w środku, chrupiące po brzegach. Takie właśnie jest brownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady. 
Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;)

14 marca

Orange curd - krem pomarańczowy

Orange curd - krem pomarańczowy
Słodki, delikatnie aksamitny krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. Często wykorzystywany jako masa do tortów. Na Blogu podawałam Wam już przepis na cytrynową wersję - lemon curd, która jest równie pyszna.

13 marca

Jajko sadzone w parówce

Jajko sadzone w parówce
Bardzo prosta potrawa a może wyglądać bardzo apetycznie...wystarczy ją przyrządzić z fantazją i odrobina romantyzmu ;) Ktoś powie, że 14 lutego już minął, to prawda ale serduszkowce akcenty, mile widziane są całym rokiem. Nie powinniśmy o tym zapominać;)
Dzisiejsze śniadanie to propozycja dla smakoszy i parówek i jajek, czy jest ktoś taki na sali?!
Smacznego!!!

10 marca

Sezamkowe smakołyki

Sezamkowe smakołyki
Najprostsze na świecie słodkości i w smaku niczym oryginały a nawet lepsze ;) Powstaje z 3 góra 4 podstawowych składników tj.sezam, woda, cukier i/lub miód. Przekąska słodka ale nie za słodka więc nie sposób się jej oprzeć.
A poza tym czy wiecie że...
Sezam to oleista roślina bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka. Zawiera też lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową, ma wysoka zawartość białka oraz zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi 
w organizmie procesy starzenia.
Gdyby nie ten cukier to samo zdrowie ;)))
Przepis zaczerpnięty z bloga #przepis podany na talerzu.


07 marca

Polędwiczka w sosie Napoletana

Polędwiczka w sosie Napoletana
BIO, czyli...
Czym różnią się produkty BIO od zwykłych? Żywność można nazwać ekologiczną, jeśli została wytworzona przy użyciu naturalnych substancji z zachowaniem najwyższych standardów dbałości o środowisko. Aby móc określić dany produkt mianem BIO – powinien zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych" - czytamy w komunikacie Lidla.
Sos Combino Bio Organic Napoletana niesamowicie pyszny, lekko słodki, gęsty i prawdziwie pomidorowy. po prostu WOW.

06 marca

Twarożek z rzodkiewką

Twarożek z rzodkiewką
Przepyszne danie śniadaniowe. Aromatyczne, smaczne…idealne na kanapki. Twarożek można zrobić na wiele sposobów, wykorzystując różne warzywa. Tym razem padło na rzodkiewkę;)


Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger