Od jakiegoś czasu na straganach możemy spotkać rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe.
100 g masła
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki wiórek kokosowych
rabarbar:
kilka grubych łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
masło do formy
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika.
Rabarbar obieramy i kroimy na 0,5 cm kawałki. Posypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut, dwukrotnie mieszając w między czasie. Odsączamy rabarbar z powstałego syropu cukrowego
i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Syrop możemy wykorzystać np.do lodów rabarbarowych. Przepis napiszę dla Was niebawem.
Formę ceramiczną tzw.kokilkę smarujemy masłem. Wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Gdyby zdarzyło Wam się zapomnieć o tym że ciasto się chłodzi w zamrażalniku i zamarzłby, należy je później zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół.
Oj tak, robimy jak tylko mamy czas crumble gryczane z rabarbarem :D Będziemy robić na majówkę :D
OdpowiedzUsuńto ja muszę zrobić gryczane w takim razie ;)
UsuńNajlepszy deser, jaki tylko może być! :)
OdpowiedzUsuńA ja... a ja od wieków nie jadłam crumble! Spróbuję z rabarbarem, bo mnie kusi :D szkoda, że nie mam własnego... no nic, kupię sobie :)
OdpowiedzUsuńI nie wiem jak to się stało, że nie znałam tego bloga...
Bardzo mi miło, dziękuję! A podpowiem jeszcze, że w przypadku rabarbaru może być również ze sklepu jest tak samo pyszny ;)
Usuń