Wspaniała alternatywa dla lodów tradycyjnych. Z dodatkami można kombinować na różne sposoby i wymyślać za każdym razem coś innego.
Składniki:
Składniki na 2 duże porcje lodów ryżowych
100 g ryżu jaśminowego
2 szklanki mleka zwykłego, ale można użyć roślinnego
2 łyżki cukru lub inny zamiennik
garść borówki
banan
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na mleku razem z cukrem. Ryż musi wchłonąć całe mleko. Odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką masę w malakserze. Do masy wkładamy borówkę i banana. Miksujemy jeszcze raz. Przekładamy do plastikowego pudełka i zamrażamy, po około 2 godzinach ponownie zmiksować całość.
Lody mają najlepszą konsystencję i smak po 2 zmiksowaniu, kiedy są już zimne, ale takie napuszone.
Z okazji premiery książki LODOVO zapraszam po przepisy na mrożone smakołyki i do udziału w konkursie! Postaw na zdrowe lody domowe, zimne desery i smoothie!
Ryżowe lody to nasze ulubione ale z komosy też są mega, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńskoro tak mówicie to muszę wypróbować pomysł ;)
UsuńPysznie wyglądają Twoje lody :) . Trzymam kciuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńlody z ryżu,ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńLody z ryżu...? Na to bym nie wpadła! :)
OdpowiedzUsuńa no widzisz, można wszystko w kuchni wykorzystać;)
Usuń