08 maja

Chałka z kruszonką

Rewelacyjna, delikatna, chałeczka z kruszonką. Lepszej nie jadłam, Wy też nie jestem tego pewna ;). Czas przygotowania zajmie nam jakieś 2 -3 h, ale 1 -2 h to wyrastanie, a 30 min to pieczenie więc w tym czasie możemy zrobić wiele innych rzeczy ;) A zapomniałabym wspomnieć że kruszonka w tym przepisie jest niezbędna ;) Kruszonka to połączenie mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1- jak na moje oko takie zestawienie jest idealne ;).
Oryginalny przepis pochodzi z serwisu przyślij przepis.
  

Składniki na 2 chałki:

ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
50 gram drożdży
2 jajka
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
100 gram masła
szczypta soli


kruszonka:
100 gram mąki
50 gram cukru
50 gram masła



Przygotowanie:

ciasto: 1/2 szklanki mleka lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, 
mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 
na ok. 15 min.

W tym czasie masło roztapiamy w pozostałym mleku i pozostawiamy do przestudzenia. 
A jajka ucieramy z pozostałymi 5 łyżkami cukru do powstania gęstej bladej masy jajecznej.

Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajka i mleko 
z masłem. Wyrabiamy dokładnie. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, 
aż podwoi swoją objętość, minimum 1 h.

kruszonka: masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki. 
Jeżeli nie chce nam wyjść idealna kruszonka, masę wkładamy do lodówki na 30 minut, 
po tym czasie ponownie ucieramy, za pewnie mieliśmy zbyt miękkie masło.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, posypana mąką, jeszcze chwilę zagniatamy, 
a następnie ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy 3 wałki i zaplatamy warkocze.

Następnie przekładamy zaplecione chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, 
posypujemy kruszonką i pieczemy  25 -30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra - dół.




4 komentarze:

  1. Zalałybyśmy ją jogurtem naturalnym i zjadły z wielkim apetytem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ! najlepiej z domowym masełkiem albo powidłami,mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj pyszności! Będzie mi się dziś śniła ta chałka i nie ma opcji, trzeba będzie przygotować ją jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger