Serowe paszteciki w waflu powstały pewnego razu gdy nie miałam pomysłu na obiad. Miały być nawet ruskie pierogi ale nie bardzo miałam ochotę na przygodę z ciastem. I tak oto pod wpływem chwili, może troszkę dłuższej chwili, bo farsz jednak kilka dobrych minut zajmuje zajadaliśmy się wspaniałymi serowymi kęskami o smaku ruskich pierogów.
Pan Ł. do póki nie spróbował twierdził śmiało, że to nie może się udać, a smaczne to na pewno nie będzie ;) a wspólnie stwierdziliśmy że młody to na pewno nie będzie tego jadł, bo przecież to nie jest kotlecikiem z kurczaka, a nawet mielonego nie przypomina. Jakie było nasze zdziwienie gdy dwa całe paszteciki wsunął, bo to że Panu Ł. smakowały to chyba wiadomo;)
1 kg ziemniaków
500 gram białego twarogu
1 cebula
olej do usmażenia cebuli
sól, pieprz
4 wafle tzw.andruty
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia pasztecików
Przygotowanie:
Z farszem postępujemy identycznie jak na ruskie pierogi. Przepis na przygotowanie znajdziecie klikając w ten link (klik).
Gotowy farsz podgrzewamy do dość wysokiej temperatury i smarujemy na waflach właśnie takim bardzo ciepłym, pod wpływem temperatury wafle zmiękną, a my możemy je zwinąć jak roladę.
Farszu powinno nam wystarczyć na 4 rolady ale jeśli wyjdzie Wam 3 czy nawet 5 to też dobrze.
Taką zwiniętą roladę kroimy na plastry ok 3 cm, lekko spłaszczamy od góry, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na bardzo złoty kolor ;)
ale fajny pomysł
OdpowiedzUsuńrobiłam też takie z kapustą i grzybami, również polecam ;)
UsuńSuper krokiety - farsz jak do ruskich, muszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńmówię ci są!
UsuńDziękuję za i inpiracje !!będę próbować przepis��
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńBardzo ciekawy pomysł :D Muszą świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńjeśli ktoś lubi ruskie pierogi to polecam serdecznie ;)
Usuńrewelacyjny pomysł na pewno wypróbuje w karnawale :)
OdpowiedzUsuńsuper, polecam, naprawdę świetnie smakują!
UsuńPrezentują się przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na panierkę i nie dziwię się, że smakowało panu Ł. ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńBardzo ciekawa propozycja! Nie moje smaki, ale podrzucę mamie :)
OdpowiedzUsuńbedzie smkowało tylko tym smakoszom lubiącym ruskie pierogi ;) więc polecam mamie ;)
UsuńApetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńOoo nie pomyślała bym o tym, by zawinąć farsz do pierogów w wafla! :-) ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńBardzo ładnie podane. Na pewno ciekawe w smaku :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuń