08 stycznia

Serowe paszteciki w waflu

Serowe paszteciki w waflu powstały pewnego razu gdy nie miałam pomysłu na obiad. Miały być nawet ruskie pierogi ale nie bardzo miałam ochotę na przygodę z ciastem. I tak oto pod wpływem chwili, może troszkę dłuższej chwili, bo farsz jednak kilka dobrych minut zajmuje zajadaliśmy się wspaniałymi serowymi kęskami o smaku ruskich pierogów.
Pan Ł. do póki nie spróbował twierdził śmiało, że to nie może się udać, a smaczne to na pewno nie będzie ;) a wspólnie stwierdziliśmy że młody to na pewno nie będzie tego jadł, bo przecież to nie jest kotlecikiem z kurczaka, a nawet mielonego nie przypomina. Jakie było nasze zdziwienie gdy dwa całe paszteciki wsunął, bo to że Panu Ł. smakowały to chyba wiadomo;)

Składniki:
1 kg ziemniaków
500 gram białego twarogu
1 cebula
olej do usmażenia cebuli
sól, pieprz
4 wafle tzw.andruty
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia pasztecików




Przygotowanie:
Z farszem postępujemy identycznie jak na ruskie pierogi. Przepis na przygotowanie znajdziecie klikając w ten link (klik).
Gotowy farsz podgrzewamy do dość wysokiej temperatury i smarujemy na waflach właśnie takim bardzo ciepłym, pod wpływem temperatury wafle zmiękną, a my możemy je zwinąć jak roladę.
Farszu powinno nam wystarczyć na 4 rolady ale jeśli wyjdzie Wam 3 czy nawet 5 to też dobrze.
Taką zwiniętą roladę kroimy na plastry ok 3 cm, lekko spłaszczamy od góry, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na bardzo złoty kolor ;)


 

23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. robiłam też takie z kapustą i grzybami, również polecam ;)

      Usuń
  2. Super krokiety - farsz jak do ruskich, muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za i inpiracje !!będę próbować przepis��

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł :D Muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny pomysł na pewno wypróbuje w karnawale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na panierkę i nie dziwię się, że smakowało panu Ł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja! Nie moje smaki, ale podrzucę mamie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bedzie smkowało tylko tym smakoszom lubiącym ruskie pierogi ;) więc polecam mamie ;)

      Usuń
  9. Ooo nie pomyślała bym o tym, by zawinąć farsz do pierogów w wafla! :-) ciekawy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie podane. Na pewno ciekawe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger