Bardzo lubię domowe pieczywo, bardzo chętnie bym je piekła ale te drożdzowe mają jeden minus, długo się je robi więc jak rano zacznę to na obiad zjem ;) A jak zrobię na noc to rano już nie są takie pyszne. Co prawda ratuje je mikrofala ale chrupkości w nich już nie ma.
Przeszukując internet w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu na domowe pieczywo, gdyż taki był temet weekendowej akcji "Ciasta na niedzielę" znalazłam przepis na ekspresowe bułki śniadaniowe. Wierzcie mi, że one są naprawdę ekspresowe, chrupiące i pulchne w środku.
Składniki na 16 średnich bułek:
1 kg mąki
600 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru/miodu
40 gram drożdży świeżych
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem lub miodem do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i sól. Woda powinna mieć około 30 stopni. Mieszamy, nastepnie dodajemy mąkę. Wyrabiamy tak żeby ciasto nie kleilo się do rąk. Formujemy bułki, nie za duże, ponieważ sporo rosną w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika na 25 minut na 200 stopni.
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w formie.
Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na bułki znajdziesz w tej zakładce.
Wspólnie wypiekali:
GRUNT TO PRZEPIS - Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Chleb orkiszowo-ziemniaczany ze szczypiorkiem
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny
pyszniutkie buleczki :) Dziekuje za wspolne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo naszą ostatnią miłością :D A z rzeżuchą to już w ogóle pycha :D
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrosły, zazdraszczam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo :) Najbardziej bułki :)
OdpowiedzUsuńAngeliko - bułeczki wspaniałe, szczególnie (jak dla mnie) te z czarnuszką. Z masłem i rzeżuchą - istna rozpusta (muszę wysiać). :) Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)
OdpowiedzUsuńPrzeapetyczne bułeczki! Dzięki Kochana, że wzięłaś udział w akcji :* I zapraszam za tydzień :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie �� idealne na śniadanko ��
OdpowiedzUsuńSą genialnie apetyczne, idealne!
OdpowiedzUsuńZawsze zrobienie bułek wydawało mi się pracochłonne, skoro piszesz, że szybko i prosto, a taki sposób gotowania preferuję :) to spróbuję.
OdpowiedzUsuńTaki przepis na bułeczki był mi potrzebny :) Planuję zrobić w weekend burgery :)
OdpowiedzUsuńTylko domowe! Twoje wyglądają obłędnie! I już tak świątecznie z ta rzeżucha ;)
OdpowiedzUsuńWracam do pieczenia bułeczek. Namówiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest pyszną sprawą!
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Zapisuję przepis! Będą w niedziele na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, ale zaraz. Wkładamy do zimnego piekarnika do 200 stopni? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo :) uwielbiam takie bułeczki, piękne Ci wyszły! :*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
Takie szybkie wypieki to ja lubię,zapisze do wypróbowania.Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńwypróbuję przepis na te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWitaj. W jakiej proporcji drożdże suche ?
OdpowiedzUsuńOkoło 11 gram ale jak damy 2 całe opakowania czyli 14 gram również będzie ok.
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuń